Az utolsó előtti nap

Az utolsó előtti nap… Valaki még csak most kezdd el izgulni… Valakinek most esik le, hogy már nincs több ideje felkészülni, és még mennyi mindent át kellene néznie… Valaki úgy érzi, hogy annyit tanul, hogy már a fülén jön ki…

Így az évek során két típusú diákkal/szülővel találkoztam, akiknek most megosztanám a taktikáját az utolsó előtti napra.

Az egyik taktika az, hogy a diák nem megy iskolába pénteken, sőt akár az előtte való napokban sem. Otthon van, feladatot old meg, pihen, olvas, filmet néz, attól függ, hogy milyen beállítottságú.

A másik taktika az pedig az, hogy ugyanúgy megy iskolába, mert eltereli vele a gondolatait, addig sem a felvételivel foglalkozik. Sőt, azt tapasztaltam, hogy sokan választják az első taktikát, így a suliba kevesen mennek, így az órákon nem mindig tanulnak. 😉 Délután pedig valami közös program van, hogy estig ne gondoljon a felvételire, vagy ugyanúgy pihenés, olvasás, filmnézés, mint az első taktikánál.

De amit én mindenféleképpen javaslok:

Már ne tanulj pénteken! Én azt gondolom, hogy amit idáig nem tudtál megtanulni, azt az utolsó nap már nem is fogod tudni bepótolni. Hisz 4 év anyagáról beszélünk!

Az egyik tanítványom 1-es dolgozatot írt, és elmondta, hogy hogyan készült, és nem érti, hogy miért így sikerült.
Azt mondta, hogy a dolgozat előtti nap 6-8 órán keresztül tanult.

Erre én azt mondtam neki:

Az agyunk is egy izom, annak is pihennie kell.
Gondold végig, hogyha 8 órát edzettél volna folyamatosan, akkor most nem lennél kimerülve?
Ha bármilyen sportot nézünk. Szerinted edzenek a sportolók folyamatosan 6 órán keresztül? És nincsen pihenőjük?

Ha ezen a héten folyamatosan tanultál, akkor hagyd pihenni az agyadat, mert a tapasztalatom az, hogy aki ezt nem teszi meg, az a felvételi napján még rosszabbul teljesít, mint amiket eddig otthon írt. Ne ess te is ebbe a hibába!

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük