Egy nagy mumus a matematikában

Most mondhatnád nekem, hogy az egész matek egy nagy mumus a számodra… de most nem a matekunditiszról szeretnék írni, hanem egy nagyon fontos lépésről a feladatok megoldásánál, az utolsó lépésről, amit a diákok 95%-a nem végez el. Te tudod miről beszélek?

Ha nem, akkor most elárulom, ez nem más, mint az ellenőrzés! Az ellenőrzés véleményem szerint egy kulcsfontosságú lépés a feladatok megoldásánál. Mire jó?

  • megvizsgálod, hogy a megoldásod tényleg megoldása e a feladatnak
  • megtanít a gyorsaságra, mert nincs mindig rá idő, így ha bele akarsz férni az időbe, akkor gyorsítanod kell a technikádon
  • önbizalmat ad neked, hogy helyesen dolgoztál
  • ha meg nem jó, akkor segít rávilágítani, hogy min kéne javítanod.

Az ellenőrzésnek nem egy mumusnak kellene lennie, hanem egy fegyvernek, amit bátran használhatsz! Nem az asztal alá söpörni, s elfelejteni,mintha nem is létezne, és csak egy problémaként tekinteni rá, hogy már megint ellenőrizni kell, hanem bátran használni.

Ha elmész a boltba leellenőrzöd, hogy mennyit fizetsz?
Megnézed indulás előtt, hogy bepakoltál e mindent? Nálad van e a bérleted? Vagy a pénz, amit a színházra kell bevinned, mert jövő hónapban színházba mentek az osztállyal?
Megnézed indulás előtt, hogyan áll a hajad? Be van e kötve a cipőd? stb…

Még sorolhatnám a hétköznapi példákat, amikor ellenőrzést végzünk, mert valami hibát el akarunk kerülni. Hogy rosszul adjanak vissza, hogy ne kelljen hazasétálnod a bérletedért, hogy bejöjj a srácnak/lánynak, hogy ne ess el a cipőfűződben…

A feladatok ellenőrzése is ugyanez. Azt a hibát akarod elkerülni, hogy rosszul oldj meg egy feladatot,így ne szerezz rossz jegyet, vagy ha a felvételinél maradunk, azt szeretnéd elkerülni, hogy kevés pontot írj, mert ha kevés pontot írsz, nem vesznek fel a választott iskolába.

Úgyhogy ellenőrzésre fel!

Ha nem tudod, hogyan kell ellenőrizni, gyere vissza pár nap múlva, amikor bemutatom, hogyan szoktam én ellenőrizni, s nézd meg,miket tudsz te is használni a felvételin!

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük