Egy újabb hiba a felkészülés során

Sok tanítványomnál előfordult már ez a súlyos hiba, amit elkövettek. Főleg olyanoknál, akik maximális eredményre akarnak törekedni, hogy minél jobban sikerüljön a felvételi, s nem veszik észre, hogy ez nem fog jó eredményre vezetni a továbbiakban.

Ezt a hibát pedig a pontozásnál lehet elkövetni, mégpedig az egyik “kedvenc ” mondatom miatt, ami ez:

“Ha a felvételiző a feladat megoldása során valahol hibásan számolt, akkor arra az itemre nem kap pontot, de ha azzal az értékkel helyesen számolt tovább, akkor a megfelelő pontokat kapja meg.”

Miért is mondom azt, hogy ez probléma? Mert ezáltal önámításba esnek a diákok, hogy milyen jó felvételiket írnak, “Írtam egy 32 pontosat”. Közben pedig, amikor átnézem ez nem is 32 pontos , hanem sokkal kevesebb, hisz nem jött ki a jó eredmény.

Nem tudom, hogy ez miért van a felvételiben, vagyis csak sejtem, mert ha ez nem lenne, még rosszabb eredmények születnének….s így próbálnak kicsit kompenzálni
Nem igazán tartom ésszerűnek, hogy arra nevelik a diákokat, hogy ha rossz is az eredmény, de helyesen számol tovább, akkor is jár a pont. Ez sehol nincs így! Se az érettségin, se egy dolgozatnál, se egy jogosítvány megszerzésénél…

Így, ha Te is beleestél ebbe a hibába a javítás során, akkor kérlek felejtsd el!

Miért?
– ez nem ösztönöz a fejlődésre, hisz azt hiszed, hogy milyen jó felvételiket írsz
– nem javítod ki a hibáidat, mert minek, hisz úgyis jár érte a pont
– nem veszed olyan komolyan ezt a feladattípust
– későbbiekben rontja az önbizalmadat a suliban, hisz ott már nem lesz ilyen “szerencséd”, mert ott csak akkor jár a pont, ha a helyes eredményre jutottál!

 

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.