Így írják a fiúk a felvételit

Nem vagyunk egyformák. Ez látszik a kinézetünkön, látszik a tanulási stílusunkon, s látszik a feladat megoldásának menetén. S nagyon látszik, ha egy fiú oldja meg a felvételit.Amikor felhívnak és a szülők nagy lelkesen elkezdik ecsetelni, hogy mik a tipikus hibák a gyereküknél, akkor általában 100%-ra meg tudom mondani, hogy fiú-e vagy lány.
Mert sajnos a fiúknál sokkal több olyan hiba van, ami általánosságban igaz rájuk. Természetesen mindig vannak kivételek.

S most megpróbálom felsorolni a típusokat, hogy miket tapasztaltam, s próbáld meg átgondolni te hova tartozol, mert valószínűleg te is elköveted ezeket a hibákat.

 

  • Kapkodós. Általában azt látom, hogy akinek megy, érti a feladatok menetét, vagy már annyi feladatot csinált meg, hogy a könyökén jön ki, akkor elkezd kapkodni. A kapkodásnak sosincs jó vége. Ha nem az első, de a 2. vagy 3. feladat megoldásánál, már biztos lesz hiba. Mert az agyad előrébb jár már,mint a kezed.Megoldás: Lassíts le egy kicsit, amikor észreveszed, hogy kapkodsz. Mondd magadban, amit le akarsz írni, s akkor az agyad is visszalassul.
  • Bátortalan. Ebbe a típusba tartozók, nem mernek nekiállni egyedül egy feladatnak. Arra vár, hogy valaki segítsen neki. De a felvételin se lesz ott senki, hogy segítsen neked, így szedd össze magad, s írd le amit gondolsz.
  • Biztos elrontók. Hasonlít az előző típushoz, de ő azért nem írja le amit gondol, mert attól fél, hogy elrontja, vagy hogy hülyeséget ír. Szintén az a tanácsom, hogy írd le a gondolatmenetedet, mert csak erre fogsz pontot kapni. S ne az legyen később, amikor átnézed a feladatok javítókulcsát, hogy szidod magad, mert te is így oldottad volna meg…
  • Fejben számolók. Szuper dolog, hogy tudsz fejben számolni, hidd el nagy szám mostanában, amikor van olyan felvételizőm, aki még a szorzótáblát se tudja rendesen. De a felvételin nem jó ha használod, mert célszerű mindent leírni, mert CSAK arra jár pont, ami a lapon van.
  • Ceruzások. Szintén a bizonytalanságodat mutatja a matek iránt, s abban, hogy azt feltételezed, hogy rosszul oldod meg a feladatot. Erről már bővebben írtam,hogy nem nem jó ceruzát használni: A ceruza nem a barátod
  • Precíz. S vannak a nagyon precíz típusok, általában azok a diákok, akik szeretik a matekot.
Most a fiúkról írtam, de természetesen a lányoknál is megtalálhatóak ugyanezek a típusok. Még időben vagy hozzá, hogy a szokásaidon változtass, mert ezek csak felvett szokások, amiken tudsz változtatni, ha akarsz!
Tóth Eszter, Matekedző
Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük