Jól vigyázz, milyen tanácsot fogadsz el!

A felvételi időszak nem egy könnyű dolog.

Ki kell választani a sulit, ahova az elkövetkező időben fogsz járni, ami majd kihat a továbbtanulásodra. Sorrendbe kell állítani őket, figyelni a határidőket
Készülni a suliban is, mert hát a félévi is beleszámít a pontokba
Készülni a felvételire, egyedül, barátokkal, külön órán, előkészítőn, állandóan…. 
Számolni, hogy milyen magyart és matekot kell írni, hogy bekerülj…
Sulikat is érdemes látogatni, ami jó dolog, mert hiányzol a suliból, s kis lazítás van, de a felvételid szempontjából nem pozitív, hisz azt az anyagot egyedül kell bepótolnod…
S ezalatt az idő alatt, ha van ismerős, aki átment ezen, vagy a szülők, tanárok, hasznos jó tanácsokat osztanak meg, hogy mit hogyan kell csinálni!
Ez jó dolog, amíg nem esel át a másik oldalra, s nem próbálsz megfelelni a tanácsoknak, s nem követed vakon a “jobbnál jobb” tanácsokat. Nem minden arany , ami fénylik, szokták mondani.
Ezért is írom most ezt a bejegyzést, mert számomra felháborító, amikor rá akarnak valamit erőltetni a diákra!
Munkám során próbálom a diákokat több látásmóddal megismertetni, hogy abból kiválasszák a számukra legjobbat, amivel sikeres felvételit tehetnek. Szerencsére a javítókulcs nincs megkötve, hogy hogyan számolunk, a lényeg, hogy legyen meg a jó eredmény, mert erre jár a pont!
Nézzünk is egy példát. Itt van a 2014es felvételiből az 1-es feladat 

Már az első számolásnál válaszút elé érkezik a felvételiző, mert egy tört számhoz, hozzá kell adni egy tizedestört számot.

Egy rossz felkészítő arra kényszeríti a tanulót, hogy úgy számoljon, ahogy neki kényelmesebb, mert “Ez az egyszerűbb. Tizedestörttel könnyebb számolni.” Igen, lehet, hogy neki könnyebb számolni, de lehet, hogy neked nem!

Egy jó felkészítő tanár, megkérdezi, hogy melyikben szeretsz jobban számolni? S a válasz függvényében haladnak tovább a feladatmegoldással. Úgy, ahogy a diáknak könnyebb.
A lényeg az, hogy ne hagyd, hogy rád erőltessenek egy módszert, mert a tanár így számol. Neked nem biztos, hogy így megy. Természetesen, ha ez a módszer jobb mint az előző, s te magabiztosan tudod ezt a továbbiakban egyedül is használni, akkor válts! 
Sokszor hallom, például egyenlet rendezésnél is, hogy azért csinálja így- kihagy lépéseket- mert a tanár is így csinálja! De nem a tanár fogja megírni a felvételid, s nem ő lesz szomorú, ha nem vesznek fel a suliba, ahova menni szeretnél, hanem TE! Ez a te felvételid! Úgy oldd meg, ahogy neked kényelmes!
Ha sokat kell írnod, írj sokat, próbálj időt nyerni azzal, hogy mindezt gyorsabban csinálod! Mert úgy lehet igazán időt nyerni, hogyha valami megy, akkor azt gyorsabban oldod meg! A kezed járjon, ne pedig lépéseket hagyj ki! 
Gyakorlással kellő rutinra lehet szert tenni, s így minden milyen módszerrel oldasz meg egy feladatot, akkor is be lehet fejezni időre! 
Remélem hasznos volt ez a gondolat. Mert én nagyon fel vagyok háborodva, hogy a diák jól megoldja a feladatot az előkészítőn, a tanár mégis ráerőlteti az ő módszerét! 
Oszd meg, ha tetszett:
Back to Top
Tovább az eszköztárra